top of page

Iris



Muza acestui proiect este caiacul Shrike, conceput și popularizat de către Nick și Christopher Crowhurst de la CNC Kayaks. Deși nu este un caiac, ci o barcuță cu vâsle și pânze, creatorul ei speră ca proiectul să egaleze Shrike-ul ca popularitate într-o zi și să devină un subiect de construcție favorit a meșterilor amatori. Prin urmare, faceți veștile să circule, bucurați-vă de construcție și păstrați tradiția în mișcare !

Iris este concepută să poată duce 3 sau 4 adulți de talie mică când se folosesc vâslele sau un adult și un copil sau un adolescent, când navighează cu pânze. Coca este concepută pentru constituții astenice, fiind inspirată din modul tradițional de a dimensiona un caiac groenlandez. La urma urmei, la ce ne trebuie o barcă mare, ce face mare risipă de materiale, când noi suntem mici și nu avem nevoie de prea mult spațiu...

Deși seamănă oarecum cu o Argie 10 sau cu o Walker Bay 10, nu există nici o conexiune între aceste proiecte. Iris a fost creată pentru a fi ”barca lui tata” și pentru a putea învăța copiii să folosească velele. Este pur și simplu un Optimist mai arătos sau o Mirror pe steroizi.

Poate fi construită din materiale ieftine de către oricine.

Este ușor de vâslit atât goală cât și încărcată, este suficient de stabilă să permită statul în picioare când se află pe apă și datorită compartimentelor etanșe, este practic de nescufundat (dar asta nu înseamnă că ar fi ușor de vâslit, dacă este plină cu apă).

Merge binișor cu o pânză de tip lugger, dar necesită atenție când vântul este mai tărișor, deoarece pânza este calculată pentru vreme calmă.

Poate fi folosită ca barcă de legătură pentru un yacht, dar numai pe ape adăpostite.

DIMENSIUNI:

 

Lungime: 3m;

Lățime: 1.2m (se potrivește lățimii obișnuite a unui automobil)

Adâncimea: 40cm (distanța de la copastie la fundul bărcii) la pupa și 45cm la prova;

Număr de pereți despărțitori: 4

Greutatea fără catarg, velă și derivor: 30kg

Adâncimea minimă a apei: 65cm cu velă, câțiva cm cu vâsle.

Dacă doriți să o construiți pe Iris, puteți descărca șabloanele la scară 1/1 mai jos:

- panourile laterale;

 - panourile fundului bărcii;

 - cadrele transversale.

Manualul de construcție în limba engleză se poate găsi aici. De asemenea, lucrăm intens la varianta lui în română.

Dacă doriți să contribuiți sau să alterați proiectul, luați legătura cu noi pentru a primi fișierele .dxf.

Dacă doriți să completați manualul construcției cu ceva, luați legătura cu noi, pentru a include noile informații în pachetul de download. 

bottom of page