top of page

Shrike III

(denumire neoficială)

 

 

Shrike-ul III este un caiac ultra-ușor, demontabil, ce are la bază venerabilul proiect Shrike al celor de la www.cnckayaks.com. A fost contruit pentru a îndeplini câteva cerințe proprii, și anume acelea de a avea un caiac pentru fitness și antrenament la rostogoliri care: să fie suficient de rapid și simplu, să fie ușor, să fie diferit față de un caiac tipic olimpic (gen K1), care să aibe și ceva spațiu de stocare, pentru o tură pe ape de o zi și care, în final, să fie ușor de stocat. Dată fiind experiența noastră anterioară cu Shrike-urile, alegerea nu a fost prea grea.

Caiacul este făcut din placaj de plop, gros de 3mm, deoarece culoarea deschisă a lemnului îi dă un aspect mai degrabă de skin-on-frame, decât de stitch and glue. În afară de faptul că este demontabil, caiacul a suferit și alte modificări, deoarece proiectul este foarte versatil și conceput pentru a fi ușor de alterat, conform nevoilor fiecăruia. Prin urmare, a fost scurtat de la 5,3 la numai 5m în lungime, lățimea a fost redusă și ea cu 3cm iar partea posterioară a bărcii a incorporat un derivor în stil inuit, adică o concavitate a fundului caiacului, pentru o mai bună stabilitate direcțională. A fost ales un cockpit în stil oceanic, care a fost și el modificat. În locul benzii verticale de placaj, ce formează rama, s-au folosit mai multe straturi de placaj laminat, pentru a crea același lucru, obținându-se astfel o ramă mai solidă și mai adecvată razei de curbură minuscule, a unui cockpit oceanic.

Greutatea bărcii a fost tratată prioritar, prin urmare, caiacul a fost ușurat cât s-a putut, fară a-i compromite integritatea pe apă. Nu s-a folosit deloc bandă din fibră de sticlă pentru îmbinări și am folosit doar placaj gros de 3mm pentru toate elementele. De asemenea, am folosit doar strictul necesar de rășină epoxidică. Caiacul a ieșit la doar 13,2kg. Construcția este suficient de solidă, dar nu pentru uz intens.

Demontarea secțiunilor este banală, deoarece sunt prinse în 12 șuruburi și piulițele aferente (câte 6 pentru fiecare secțiune) îngropate în mici nișe din coca bărcii. Nu am folosit garnituri sau alte elemente de etanșeizare, ceea ce a dus la crearea unei joncțiuni simple și absolut impermeabile. Metoda prin care se poate crea acest caiac este descrisă într-un supliment al manualului standard, supliment ce se poate găsi și descărca aici.

bottom of page